Blastocystis hominis

Al twee weken zit ik te sukkelen met ziektes in de buik en misselijkheid. Ik geraak er maar niet vanaf en het wordt steeds erger. Ik kan niet deftig eten en viel enkele kilo’s af. De laatste maanden werd ik vaak ziek wakker door veel pijn in de buik. Na grondig onderzoek ken ik eindelijk de oorzaak. Dit beest zit nu in mijn buik !

Blastocystis hominis

Ook deze parasiet is omstreden en wel om 2 redenen. Ten eerste omdat de Blastocystis onder de microscoop veel lijkt op een gist of schimmelachtige cel, is er jarenlang over gediscussieerd of hij bij de parasieten of schimmels moest worden ingedeeld. Parasieten zijn duidelijk te herkennen als een levende cel door de aanwezigheid van de celkernen. Deze ontbreken bij de Blastocysten: zij hebben filamentachtige structuren waarvan de functie niet duidelijk is. Omdat hij ook cysten vormt wordt deze schimmelachtige cel ingedeeld bij de parasieten.

De 2de reden is dat er pas recentelijk publicaties zijn verschenen die aantonen dat de Blastocystis niet onschadelijk is, zoals de meeste behandelaars vandaag aannemen. Parasitologen gaan er in het algemeen van uit dat Blastocystis de darmwand niet beschadigen. Vandaar dat zij als onschadelijk worden geduid. Is dat wel zo?

 1. Microscopisch onderzoek van de koloniën toonde aan dat Blastocystis twee soorten cellen vormen: de amoebeachtigen en de reuzecellen. De grootte van de cellen varieert van de gistcel van ongeveer 7 microns tot de reuzecel van 20 tot 40 microns. Er is ook een anaërobe Blastocyst hominis die geen cysten vormt; hun mitochondria bevatten geen cytochromen of enzymen. Tan en medewerkers waren de eersten die beschreven hoe de Blastocystis hominis koloniën vormden. De Blastocystis is de parasiet die het meest van alle parasieten wordt aangetroffen. Een darm die vol zit met parasieten is geen gezonde darm.
 2. Uit microscopisch weefselonderzoek dat de parasiet niet zo onschadelijk is. Hij infiltreert de dikke darm, hetgeen zwelling van de lamina propria en een ontstekingsreactie van de slijmvliezen kan veroorzaken.
 3. Onderzoek toont aan dat mensen die drager zijn, lagere aantallen witte bloedlichaampjes en een lager hemoglobinegehalte van het bloed hebben. Parasitol Res 2003 May;90(1):48-51Hematological effects of Blastocystis hominis infection in male foreign workers in Taiwan. Cheng HS, Guo YL, Shin JW.
 4. De Blastocystis kan naast buikpijn, ook jeuk en gewrichtsklachten kan veroorzaken. (Barahona Rondon Rev Gastroenterol Peru 2003 Jan-Mar;23(1):29-35)

De klacht die het meest typisch is, is een enorm opgezette buik en winderigheid

In de natuurgeneeskunde worden gisten en schimmels, met name de Candida albicans, als belangrijke ziekteverwekkers gezien. Jarenlang hebben natuurgeneeskundige artsen en therapeuten veel klachten verklaard door de aanwezigheid Candida. Het is daarom zo belangrijk om zowel een darmflora als een parasitair onderzoek te laten verrichten. Hierdoor kan men vaak aantonen dat de z.g. “Candidapatiënt” helemaal geen schimmels heeft, maar dat de darm Blastocysten bevat. Door de gistachtige eigenschappen hebben deze parasieten ook het vermogen om suikers om te zetten in allerlei tussenproducten waardoor allerlei klachten en brijachtige zure ontlasting ontstaan. Het is van belang om in uw diagnostiek onderscheid te maken tussen schimmels zoals Candidasoorten en Blastocysten.

Aanvullende informatie:

1. Blastocysten noch darmschimmels worden in de reguliere geneeskunde herkend als oorzaak van ziekten en onwel bevinden.

2. Blastocysten komen zeer vaak samen voor met de Dientamoebe fragilis.

3. Blastocysten zijn zeer moeilijk weg te krijgen. Een niet erg effectief regulier middel is Flagyl® (metronidazol) 250mg 3 x daags gedurende 7 dagen. In feite is dit middel niet aan te bevelen daar de parasiet in minder dan 50% van de gevallen hiermee verdwijnt. Wel kan de parasiet resistent worden en zal dan nog moeilijker te behandelen zijn. De parasiet verdwijnt in meer dan 50% van de gevallen door clioquinolgebruik. Patiënten die hiermee worden behandeld omdat zij Dientamoeben hebben, hebben ook vaak Blastocysten. Men kan bij deze patiënten waarnemen dat na het einde van de kuur vaak ook de Blastocyste is verdwenen. Toch raden wij maar zelden aan om Clioquinol te gebruiken om deze parasiet te bestrijden. Er circuleert informatie op het internet over een 3-voudige antibiotica kuur die voor 100% effectief zou zijn, ik acht deze kuur te zwaar. Ik zou eerder voor clioquinol kiezen. De kans slagen van de therapie wordt vergroot door een zeer streng suikervrij en koolhydraatarm dieet te volgen tijdens de kuur.

4. Natuurgeneeskundig advies voor behandeling:

 1. Het is van belang het milieu van de darm te verbeteren door middel van voeding: je kunt een anti-candida dieet voorschrijven: geen suiker, veel vezels, veel groenten, voldoende eiwitten zoals vette vis, geen tot weinig brood, rijst, fruit, aardappelen etc.
 2. Blastocysten reageren niet op schimmelremmende medicatie.
 3. Oregano-olie en rozemarijnolie, 3 maal daags 4-5 druppels gedurende 1 maand, heeft in ongeveer 50% van de gevallen succes. Het nadeel is de kans op allergische reacties.
 4. Flora-analyse laten maken en herstel van de darmflora. Het milieu van de darm kan worden verbeterd met vezelrijke voeding.
 5. Aloë vera, curcumen, omega-3 vetzuren, zeer hoge dosering knoflook, etc. verminderen de irritatie van de darm.
 6. Berberine HCl 100 mg 3 maal daags 2 capsules vlak voor de maaltijd gedurende 4 weken, in combinatie met viatmine A. Eventueel in combinatie met PSK- of KSM-extracten uit paddestoelen 3 maal daags 2 tot 3 capsules. Of extract van olijfblad. De kans van slagen ligt rond de 50%.

Een van de meest voorkomende vragen luidt:

Hoe ben ik aan parasieten gekomen?

Het antwoord is eenvoudig: door contact met ontlasting van een besmet persoon.

Cysten van parasieten kunnen een half jaar lang levensvatbaar blijven. De levende parasiet maar een uur.

De meest voorkomende manieren van besmetting zijn

1. Via het toilet met name de kraan of de deurknop. Vooral in toiletten in het buitenland waar geen goede hygiëne heerst.

2. Contact met ontlasting, bijvoorbeeld in de verpleging of peuterspeelzaal. Ook loodgieters en mensen die met de riool in aanraking komen hebben een verhoogd risico.

3. Via voeding:

a. Parasieten kunnen worden overgedragen via voedsel: wanneer de grond cysten van

parasieten bevat, kunnen ook de groenten besmet raken. Men wordt vooral besmet

door de handen van het keukenpersoneel. Verse ontlasting kan worden overgedragen op uw brood, fruit of groenten. Alleen heet voedsel dat met een lepel wordt opgeschept, gegrild of gefrituurd voedsel dat niet met de hand wordt aangeraakt is veilig.

b. In het buitenland kunt u besmet worden door “vuil” water te drinken of groenten te eten die daarmee zijn gewassen. Controleer in een restaurant of de dop van de fles mineraalwater gesloten (verzegeld) is, zodat hij niet met kraanwater kan zijn bijgevuld.

4. Tijdens de bevalling kan de baby besmet worden door ontlasting van de moeder. Veel kleine kinderen met darmklachten zijn op deze wijze besmet geraakt. Het is van belang om altijd de moeder na te kijken wanneer het kind parasieten heeft en visa versa.

Bovenstaande komt er op neer dat u overal parasieten kan oplopen. U hoeft geen smetvrees te krijgen. De meeste besmetting ziet men door reizen, daarnaast ziet men vooral besmetting via de naaste familie. Wanneer een persoon is besmet vinden wij vaak binnen het gezin meerdere personen die ook parasieten hebben. Hoewel zij er mogelijk minder last van hebben, vormen zij wel een bron van besmetting. U hoeft overigens geen smetvrees te ontwikkelen: in Nederland kunt u rustig in een restaurant gaan eten en de toiletten gebruiken. Goed handen wassen is in Nederland afdoende.

Wanneer u of uw kinderen darmklachten of breiige ontlasting hebben is nakijken op parasieten aanbevolen.

Dit bericht werd geplaatst in Wouter. Voeg de link toe aan uw favorieten.

2 reacties op Blastocystis hominis

 1. johan smit schreef:

  ik draag nu al 7 weken de blastocystis parasiet bij me waar door ik al 7 weken diaree heb ben inmiddels 39 kg afgevallen

 2. Zoef schreef:

  Ja watte, een serieus beesteke. Wij wensen je een spoedig herstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *